Kalau dulu senang sangat dapat.. sekarang ni nak jumpa pun
payah, dah makin pupus dan kurang dikenali oleh generasi baru..
Kalau dulu petang-petang lepak bawah pokok menyicah dengan cili
api kicap campur belacan sikit.. sedap sangat..Rasa gebu-gebu gitu..
Nama buah ini dikenali katak puru mungkin disebabkan kerana mempunyai kulit luaran yang
kurang menarik dan menggerutu macam katak puru. tetapi bagi mereka yang biasa
merasai buah ini tentu membuatkan air liur terasa kecur.
Hmm.. nyumm..nyumm.. saya pun rasa sedikit kecur..
Pokok katak puru termasuk dalam kategori tumbuhan liar atau
hutan. Ia mudah ditanam
atau dibiarkan melalui biji. Jadi
ia mudah tersebar apabila bijinya dicampak atau dibuang selepas isinya
dimakan. Sebab itu, pokok
katak puru banyak terdapat di tepi rumah yang sebenarnya tidak ditanam, tetapi
tumbuh setelah bijinya dibuang di situ.
Buahnya yang masak akan berubah kuning dan buahnya agak
kembang.. biji nya leper boleh dibelah dua..Kalau dipokok, buahnya akan keluar
di bahagian batang termasuk di pangkal pokok.
Kajian tentang
khasiatnya belum tersebar meluas. Namun, di kalangan masyarakat Melayu, antara
khasiat buah katak puru dikatakan mampu untuk merawat kencing manis, darah dan
penyakit buah pinggang.
Selain
buahnya, pucuk dan daun nam nam juga boleh dimanfaatkan untuk tujuan
kesihatan. Pucuknya juga boleh dijadikan ulam dimakan bersama
nasi. Rasanya agak kelat yang menyebabkan ia sesuai untuk mengubat
kencing manis dan darah tinggi. Daun tua pula boleh dikeringkan dan
dijadikan ramuan teh. Ia dipercayai dapat merawat batu karang.
Elok
kalau ada perancangan dikomersialkan buah Nam Nam ini. Kerana kita tahu banyak
khasiatnya So buah Nam Nam pun takkan pupus.. dan lapisan muda pun boleh tahu..
Sekian
saja bebelan sihat saya untuk petang ni
Terima kasih
kerana sudi membaca