Assalamualaikum rakan rakan BEBELSIHAT
Alhamdulillah dah masuk bulan Rejab
kita yer. Bulan Rejab bulan praktikal kita sebelum masuk bulan Ramadhan.. bagi
yang sedang membuat amalan amalan sunat, selamat beribadah.. semoga
dipermudahkan segala urusan ibadah
Sebut pasal Ramadhan ni, BEBELSIHAT
nak share 1 lagi resepi menarik untuk isteri-isteri yang suka memasak atau yang
nak jadikan satu pilihan masakan untuk bulan Ramadhan nanti. Resepi ini juga dari sumber facebook
Aneka Resepi Masakan
Bahan-Bahan:
800 gram ikan talang masin-dipotong
kecil
½ biji nanas- dihiris lebar
1 cawan santan +2 ½ cawan air
1 sudu besar gula
1 sudu kecil perencah kuah TUMIX
2 biji cili hijau
Bahan untuk dikisar (pes rempah):
60 gm kari ikan BABAS
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia 1 sudu besar asam jawa
2 cawan air
Bahan-bahan untuk tumis darat:
1 biji bawang besar-dihiris
3 ulas bawang bawang putih- dihiris
2 tangkai daun kari
2 sudu besar halba campur
Minyak secukupnya
Cara-caranya:
1. Pertama kali rendam dulu ikan kering bersama air dengan 2 sudu kecil KFC garam
halus selama 30 minit untuk menghilangkan rasa masin (PETUA ORANG DULU-DULU).
Selepas 30 minit cuci bersih dan ketepikan
2. Masukkan ikan masin tadi di dalam
kuali bersama pes rempah. Masukkan 1 cawan air dan kacau rata. Masak hingga
kuah mendidih
3. Selepas mendidih, masukkan santan
diikuti nanas, gula dan perencah TUMIX. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
Tutup Api
4. Di dalam kuali yang lain, panaskan
minyak dan tumiskan bahan untuk tumisan tadi sehingga bawang menjadi kekuningan
dan curahkan bahan tumisan tadi ke periuk kari tadi. Taburkan hirisan cili
hijau. Tutup supaya aromanya tidak keluar
5. Sebelum Menghidang, terlebih dahulu
kacau supaya bergaul mesra dengan tumisan darat tadi
Selamat Mencuba
Jangan lupa share yer